Köttfärs

Många varianter av köttfärssås

Man tar det man tycker om och har hemme

I Sverige finns det en massa olika varianter av köttfärssås. Det finns egentligen ingen ram i vad man ska ha i för det beror på vad man tycker om och vad man har hemma i kylskåpet. Den enda regeln är väl egentligen att den innehåller köttfärs av olika slag. För att det ska bli en sås utav det tillsätter man tomater av olika slag såsom krossade, hela som man mosar ner men ändå får lite mer bitar kvar eller så använder man tomatpuré som man sedan späder ut med grädde. Många använder sedan både lök, svamp och rivna morötter.

Skillnad mot Italien

I italien säger man bolognese istället för köttfärssås. Den innehåller istället biff, pancetta, ost, lök, morötter, selleri, tomater, köttbuljong, vitt vin och kanske en skvätt grädde. Den står ofta och koksas mycket längre för att köttet ska bli riktigt mört. Bolognese kommer från staden Bologna i Italien.