Baljväxter

Kikärtor är en billig råvara

Det finns mycket du kan göra

Kikärtor är en baljväxt och antingen tycker man om den eller så gör man det inte. Den smakar lite nötigt och är fast men ändå krämig då den inte kokar sönder. Många använder dom i grytor, soppor och sallader, men det som dom kanske mest är kända för att man använder dom i är hummus och falafel. Den ser ut som en gul ärta men är lite skrynklig och kommer från Asien. Dom vim får till Sverige kommer mest från Turkiet och är rika på proteiner, mineraler och kostfiber.

Lektin

I många baljväxter finns det lektin som en protein i olika stora mängder. Lektin finns också i fläderbär och matsvampar. Om man är känslig mot lektin så kan man börja må illa, kräkas, få diarré och ont i magen om man inte tillagar baljväxter på rätt sätt. En del av lektinet försvinner när baljväxterna legat i vatten och hälls bort och förstörs också vid kokning. Eller så använder man kikärtor som finns att köpa på tetra då dom redan är kokta.

Här är några tips du kan göra med kikärtor :
  • Hemmagjorda falafel-friterade kryddiga kikärtsbollar
  • Hummus som ett tillbehör till maten
  • I grytor
  • Chokladmousse av spadet från kikärtorna-spadet blir fluffigt om du vispar det och kan användas istället för äggvita
  • Kikärtsbiffar