Asiatisk mat

Blanda inte sojasås med wasabi

Inget ris i sojasåsen

Äta med pinnar och doppa kuddarna i soja och wasabi är väldigt gott. Man doppar gärna halva eller hela kudden med ris och någon fisk ovanpå i sojan och sen stoppar i munnen. Det ska man INTE göra. Dessutom behöver man inte äta med pinnar om man inte vill. Äter man med fingrarna ska man hålla själva sushin med tummen, pekfingret och mellanfingret. När det gäller “hoppandet” så ska man inte doppa ner sushin utan bara själv fiskbiten i ena hörnet i sojasåsen. Att blanda sojasås med wasabi är inget som man gör i japan.

Wasabi

Wasabi är en grönsak som ser ut som en morot fast den är grön. På vissa restauranger använder man istället wasabi puder istället för en färsk wasabi. Luktar wasabin inte så starkt och har en skarp smak är det av bra kvalitet, medans en wasabi med sämre kvalitet har en skarp doft och när man äter den behövs det bara ett uns utav den för att inte gråta. Det innebär att den inte innehåller så mycket av själva wasabi plantan utan mest konstgjorda ingredienser.

I rätt ordning

När det gäller vad du ska äta först när det gäller sushin så ska man börja med dom lätta vita fiskbitarna först och sen fortsätta med dom som smakar mer efter det. Den inlagda ingefäran – gari -ska man äta mellan två olika sorters sushi. Det för att rensa munnen inför nästa smak.