Pasta och ris

Fluffigt eller klibbigt ris

Det är en konst

När jag gick i skolan och vi fick ris tyckte jag att det var så torrt och tråkigt, men dom kokar ju ris till så många så det är inte så konstigt. Att koka ris är en konst! Antingen kokar man ris som man vill ha riktigt fluffigt eller så kokar man jasminris som är ett klibbigt ris. Det är lite vad man tycker om. Oftast så kokar man fluffigt ris och går man på en asiatisk restaurang så får man jasminris.

Det vanligaste riset är basmatiris som är långa och smala. Dom smakar lite mer nötaktigt och klibbar inte ihop. Jasminris är också långkornigt, men blir klibbigt när det kokas.

Fluffigt ris

För att du ska få det där riktigt fluffiga och lätta riset så ska du skölja riset. Det gör att stärkelsen försvinner och du får också bort skräp och damm som du annars inte ser. Det enklaste är då att hälla vatten i en skål och hälla i riset och röra runt, antingen med handen eller en sked. Vattnet kommer då att bli grumligt så upprepa detta tills vattnet är helt klart. Då har du fått bort all stärkelse.

Vill du sen ha ett ännu fluffigare ris ska du blötlägga riset i ljummet vatten i minst trettio minuter. När det är klart så torkar du riset ordentligt. Hetta upp lite olja i en kastrull och häll ner riset under tiden som du rör försiktigt så inte riskornen går sönder. Häll över hett vatten och låt koka i cirka femton minuter. När det är klart så fluffar du till riset med en gaffel.

Klibbigt ris

Precis som basmatiris ska jasminris också sköljas för att bli av med stärkelsen. Se till att vattnet blir klart och rent. Vill man ha sitt ris lite mindre klibbigt så kan man blötlägga riset precis som basmatiris och kokar sen efter anvisningarna på förpackningen. Där finns det en liten sak man kan säga och det är att på alla förpackningar brukar det stå ett visst mått på vatten, men det brukar alltid vara för mycket vatten. Om man kokar till exempel en deciliter ris så behöver man inte mer än 1,4 deciliter vatten. Låt det koka upp och ångkokas sen i ungefär femton minuter innan du tar kastrullen från plattan och låter riset stå i fem minuter.