Grönsaker

Vitlök och tomat är en bra kombo

Passar som handen i handsken

Vem har inte ätit maträtter med vitlök och tomat?! Dom passar ihop och ger en utmärkt smak tillsammans. Tomater finns i så många olika sorter och smaker och jag tycker det kommer fler och fler varje år. Det som många kanske inte vet är att tomaten är en potatisväxt, men i livsmedelsbranschen och i vanligt tal med varann säger man att det är en grönsak. Ska Mann vara ännu mera petig så är det ett bär. Det är för att alla frukter som innehåller frön och har fruktkött omkring sig. Men vi säger att det är en grönsak.

Vitlök däremot är en amaryllisväxt som kommer från Asien. Många tycker att vitlök kan vara väldigt starkt och man vågar inte använda den så mycket. Vissa kan till och med få ont i magen av vitlök, men häromdagen på tv såg jag ett tips för det. Om man tar bort själva roten som sitter i mitten på vitlöksklyftan så blir det lite lenare och bättre i både smak och man får mindre ont i magen. Det gäller även solovitlöken som finns att köpa i små nätpåsar.

Vitlöksbröd efter smak

Att baka vitlöksbröd kan ibland göra så att vitlöken tar lite över smaken på brödet. Då kan man antingen göra ett vitlökssmör som man brer på brödet eller mellan skivor. Eller så gör man så enkelt att när man ska äta brödet så gnuggar man en vitlöksklyfta mot skivan. Ju mer du gnuggar ju mer vitlök smakar det. Det går också bra att göra på rostat bröd om du ska göra några små snittar till en fördrink med tomat och några basilikablad.