Grönsaker

Vanliga svampar

En avkoppling som också kan ge en stor skörd

Att plocka svamp är inte bara en avkoppling som man kan ge sig ut i skogen och göra. Det gör också att du får hem goda svampar som du både kan tillaga och äta direkt eller förvälla och frysa in till senare tillfällen. I början när man är ute i skogen och ska börja plocka måste man lära sig vilka som är ätliga och vissa som är giftiga. Att titta på bilder i en bok eller på nätet är en bra början för att lära sig hur dom ser ut och när man också kan plocka dom.

Det är inte ofta man får vet dom där riktigt hemliga ställena där det finns gott om svamp. Dom vill man hålla för sig själv om man hittar dom guldställena. Dessutom måste man lära sig var svampen trivs bäst för att hitta dom. Till exempel så växer Karl-Johan svamp när det är varmare medans kantareller tycker om att det är lite svalare och mer vått i marken. Man kan börja med att gå in i en skog där det finns flera olika trädslag. Svampar växer ofta där det finns mycket träd. Som namnet björksopp så tycker den svampen om att växa bland björkar, men hittar du en svamp så finns det oftast fler i närheten.  Och dom brukar växa på samma plats år efter år så kom ihåg vart du har varit.

Det som också är bra att ha med sig när man går ut och letar efter svamp förutom minnet hur svampen ser ut är en liten kniv, gärna med en liten borste på andra sidan. Det brukar finnas så kallade svampknivar att köpa i många butiker. En korg så att svampen ligger bra och inte blir förstörd är också bra. Är det så att du hittar en svamp som du inte vet om du vågar plocka så ta med dig din svampbok du tittat i, eller varför inte mobilen där du kan leta.