Uggelsta ägg

Minimalt klimatavtryck

Ägg är något vi äter mycket av i Sverige. Uggelsta ägg produceras i Uppland och kämpar för att göra klimatavtrycket mindre genom att göra transporten kortare. Eftersom  vi Sverige äter i genomsnitt 5,3 ägg per person varje vecka har vi nästan nio miljoner höns och det behövs. Dessutom kan ägg användas till så mycket och inte bara kokas och stekas utan i många bakverk och maträtter.

Det är frigående höns på Uggelsta ägg

Alla höns borde ha ett stort utrymme att röra sig på och det har dom på Uggelsta ägg. Här finns både sandbäddar, sittpinnar och reden att värpa äggen på för att det ska vara en så naturlig miljö som bara möjligt för hönsen. Ju mer naturligare miljö ju bättre mår hönsen och kan ge producenten ägg av hög kvalitet.

 

Uggelsta ägg
Uggelsta ägg

 

Denna producent av ägg har funnits sedan sextiotalet. Dom som bor i Uppland känner väl till detta varumärke och idag finns deras ägg både på Ica, Coop, Citygross, Hemköp och Tempo. Mellan Storvreta och Vattholma ligger ett packeri som både kvalitetssäkrar, paketerar och ser till att alla transporter kommer iväg till butikerna.

 

Uggelsta ägg
Uggelsta ägg

 

Gårdsbutik

I Storvreta som ligger femton kilometer norr om Uppsala ligger Uggelsta Gård och deras gårdsbutik. Här kan du köpa ägg från deras höns. Sist men inte minst finns också ekologiska ägg att köpa som är kravcertifierade.

  • 30-pack medium-ägg för sextio kronor
  • 30 pack large-ägg för sjuttio kronor
  • 30-pack extra-large-ägg för nittio kronor
  • ekologiska medium-ägg för nittio kronor

Butiken är öppen måndag till torsdag mellan klockan sex till klockan femton.

Uggelsta ägg
Uggelsta ägg

 

När du handlar ägg i butikerna så står dom ej i kyl. Dessutom kan man förvara ägg i rumstemperatur även när du kommer hem med dina ägg. Då ska man gå efter bäst före-datum som står på förpackningen. Förvarar du äggen i kylskåp håller dom flera veckor efter datumet på förpackningen. Är du orolig att äggen är dåliga så finns ett lätt knep att testa dom. Släpp ner ett ägg i ett glas fullt med vatten. Om ägget är färskt hamnar det i botten på glaset och ett dåligt ägg flyter upp till ytan.

Använder du inte hela ägget vi matlagning eller bakning kan du frysa in dom. Dessutom kan du både frysa in vitorna och gulorna och använda dom vid senare tillfälle.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *