Pasta och ris

Pasta i alla dess former

Vilka passar till vad?

Det finns en hel del pastasorter att både köpa i butik och att göra själv. Idag finns det också en del glutenfria produkter att köpa för dom som inte kan äta produkter där det finns mjöl i. Pastarätter kan man äta både till vardags och till fest, och på buffébordet finns det ofta både pastasallader och gratänger med pasta i.

Pasta finns både som färsk och torkad och dessutom både med och utan ägg. Dom kan göras på durumvetemjöl, vanligt vetemjöl och på fullkorn.

Här kommer lite tips på vad du kan använda vilken pasta till vilken maträtt:

  • spagetti – till finfördelade såsser
  • tagliatelle, fettuccine, pappardelle – äggpasta till tex ragu och krämiga ostsåser
  • linguine – fisk och skaldjur
  • penne – till såser med mindre bitar så att smaka och bitar kan hamna i rören
  • fusilli – skruvar till alla såser med grönsaker och svamp

Fylld pasta

Fylld pasta med olika smaker går snabbt att tillaga om man har bråttom. Ravioli är pasta som ser ut som kuddar. Gör man egna kan man fylla dom med det man tycker om såsom köttfärs, ricotta och. riven ost. Sen finns det också tortellini med en hel del olika smaker. Den är en ringformad fylld pasta.