Vispa äggen poröst

Poröst är fluffigt

I många recept står det vispa äggen poröst. Det brukar stå i recept till exempel sockerkaka eller något annat bakverk. När jag för första gången såg denna text så undrade jag hur man skulle kunna få ett ägg poröst genom att vispa det. Jag tror till och med att efter första gången så vispade jag alldeles för lite utan bara vispade ihop ägg och socker. Efter några år så började dom som skrev detta i sina recept också att förklara vad detta innebar och då förstod man mycket bättre. Idag står det ju likadant på alla recept utan förklaring då man idag vet vad det betyder

Att vispa äggen poröst

Så står det i ditt recept du har framför dig att du ska vispa ägg och socker poröst så ska du vispa ända tills det börjar synas små små bubblor i smeten. Smeten blir också mer vit ju mer du vispar och om man smakar på den så känner du inte socker kristallerna knastra mellan tänderna. Det betyder alltså att du ska vispa in så mycket luft man kan i smeten för att få dom små små bubblorna.

 

Vispa äggen poröst
Vispa äggen poröst

 

Det beror lite på hur många ägg du ska ha i din smet

Man kan inte säga hur lång tid det tar att vispa äggen poröst. Det är skillnad på hur många och hur stora ägg du använder. Ju mindre ägg du har ju fortare går det och ju färre ägg i smeten också. Om jag vet att jag ska göra en sockerkaka så ställer jag fram mina ägg i god tid. Då blir dom rumstempererade. Sen vispar jag i en maskin där jag slipper stå och hålla i vispen om jag har många ägg. Eller om dom är stora och jag vet att det kommer att ta en liten stund. För att stressa fram en porös smet är inge bra och dessutom kanske du inte får ett bra resultat. Du kan aldrig vispa för länge när det gäller ägg.

 

Vispa äggen poröst
Vispa äggen poröst

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *