Att lyckas med maräng

Maräng utan ugn

Det är inte så svårt att lyckas med din maräng om man är noga och följer nedan tips. Maräng kan du spritsa eller bre över kakor samtidigt som du kan spritsa ut antingen små eller stora. Du kan också göra maräng både med och utan ugn och istället bränna med en gasbrännare för att få en fin färg.

 

Att lyckas med maräng
Att lyckas med maräng

 

Hur du lyckas med maräng

Vare sig du gör en fransk maräng som är kallvispad, en schweizisk som är varmvispad eller en italiensk som är gjord av sockerlag så finns det vissa saker man behöver göra för att få den perfekt.

Det allra första man ska tänka på när man vispar maräng som ska vara fluffig är att man ska vara jättenoga med att inte få med någon äggula i äggvitan. Får man med äggula i skålen så är det bara att börja om från början.

Använd gärna en skål av metall eller glas istället för en i plast. I plastskålar kan det finnas kvar fettrester även om dom är nydiskade.

Ska du göra en fransk maräng så ska du vispa upp äggvitorna först. Sen tillsätter mar sockret lite i taget under tiden som man vispar. Tillsätter man sockret på en gång finns det en risk att marängen inte blir fluffig och istället blir rinnig.

Vill man ha en ha mer fast maräng om man till exempel ska spritsa ut den så kan man tillsätta lite citronsaft eller ättiksprit. Använder du tre äggvitor så behöver du inte mer än en halv tesked. Den ska du tillsätta till äggvitorna och sen sockret lite i taget så att det till slut bildar härliga toppar.

Om du vill ha en annan färg på marängen så ska färgen tillsättas efter att marängen är vispad. Den ska vändas ner försiktigt så att luften inte försvinner i marängen. Använd gärna pasta- eller pulverfärg för att marängen inte blir lös. Dessutom behöver man inte vända ner den helt utan få den lite marmorerad.

Vispar du för länge så kan marängen bli både grynig och blir rinnig. Då kommer den sjunka ihop ifall du ska grädda den. Börja att vispa försiktigt till en början och öka sedan hastigheten på vispen.28

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *