Den smakar bara en antydning av konjak i äggsmeten
Denna äppelpaj med konjak hittade jag för många år sedan i en tidning. Sedan dess gör jag den kontinuerligt lite då och då. Antingen kan man slänga ner äppelskivorna som man vill eller så lägger man ett fint mönster som avspeglar sig lite när den är kall. När jag gjorde den någon gång och tog med till jobbet fick jag frågan om var jag hade köpt den. Så tar man sig tid och gör den extra fin så blir den riktigt fin.
Innehållet i denna äppelpaj
Ta fram allt som ska vara till äppelpajen innan du sätter igång. I denna paj ska smöret inte vara rumstempererat så det kan du ta fram sist. När jag gör pajdegen använder jag en matberedare med kniven, men man kan också göra den för hand.
Degen
- 3 dl mjöl
- 1,5 msk socker
- 1 krm salt
- 150 g kallt smör
- 2,5 msk vatten
Blanda ihop allt till degen antingen i maskin med kniv eller för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg degen i plast och låt den vila i 30 minuter i kylskåp.
Klä en form med låg kant och om du har löstagbar botten med degen och ställ in i kylskåp i 15 minuter.
Så här gör du din äppelpaj
Fyllning
- 4-5 äpplen
- 1 dl socker
- 1 msk kanel
- 1 ägg
- 0,75 dl socker
- 1 msk mjöl
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk konjak
- 1 msk florsocker
Skala och klyfta äpplen.
Blanda socker och kanel i en skål och blanda i äppelklyftorna.
Lägg ut klyftorna i pajskalet som du själv vill göra.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
Under tiden så vispar du ihop ägg och socker.
Tillsätt mjöl, grädde och konjak.
Dra ut gallret i ugnen som kakan står på, men låt kakan stå kvar under tiden du häller över smeten.
Grädda i ytterligare 20 minuter.
När 10 minuter återstår så siktar du över florsockret över kakan och fortsätter grädda i 10 minuter till.
När kakan sedan svalnat – om du kan vänta så länge – så kan du sikta över lite mer florsocker för att den ska bli fin.