Varför äta LCHF?

Fördelar och vetenskapligt stöd

LCHF, en förkortning av Low Carb High Fat,är en kosthållning som har blivit alltmer populär de senaste åren. Konceptet går ut på att minska intaget av kolhydrater och istället öka intaget av fett. Detta resulterar i en kropp som använder fett som bränsle istället för kolhydrater. Varför väljer människor att äta LCHF?

En av de största anledningarna till att människor väljer att äta LCHF är för att gå ner i vikt. Genom att minska intaget av kolhydrater och öka intaget av fett så minskar man aptiten och känner sig mättare längre. Detta leder till att man äter mindre och därmed går ner i vikt. Det finns även studier som visar att LCHF kan förbättra blodsockernivåerna och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

En annan anledning till att människor väljer att äta LCHF är för att förbättra sin hälsa. Genom att minska intaget av kolhydrater så minskar man även intaget av socker och processad mat. Istället ökar man intaget av grönsaker, frukt och naturligt fett. Detta kan leda till förbättrad hälsa och ökad energi.

Varför äta LCHF?
Varför äta LCHF?

 

Grundprinciper för LCHF

Makronutrientfördelning

LCHF står för ”Low Carb High Fat” och innebär att man äter en kost med en högre andel fett och en lägre andel kolhydrater. En vanlig rekommendation är att man ska äta ungefär 20 gram kolhydrater per dag för att hamna i ketos en metabolisk tillstånd där kroppen använder fett som bränsle istället för kolhydrater.

En typisk LCHF-kost består av ungefär 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater. Det är viktigt att notera att detta är en ungefärlig fördelning och att det kan variera beroende på individuella behov och mål.

 

Varför äta LCHF?
Varför äta LCHF?

 

Livsmedelsval

När man äter LCHF är det viktigt att välja rätt livsmedel för att maximera hälsofördelarna. En LCHF-kost bör innehålla en hög andel naturliga fettkällor som avokado, nötter, frön, olivolja och kokosolja. Protein bör komma från högkvalitativa källor som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

När det gäller kolhydrater bör man undvika socker och raffinerade kolhydrater som bröd, pasta och ris. Istället bör man välja grönsaker som är låga i kolhydrater som broccoli, spenat, sallad och zucchini.

Det är också viktigt att undvika bearbetade livsmedel och transfetter som finns i många färdiglagade produkter. Genom att välja naturliga livsmedel och undvika bearbetade produkter kan man maximera hälsofördelarna med LCHF-kost.

 

Ett svar på “Varför äta LCHF?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *